Мъчен пазар на аронията – едно от съкровищата на природата

Ако си направите сироп, ще забравите лекари и лекарства

арония - растениеПочти приключи прибирането на аронията – един от най-ценните плодове, които виреят по нашите земи. Въпреки, че насажденията с нея са малко, пазарът ѝ е труден. В средата на август търговец от тържището до Първенец („Родопи-95″АД) призна, че този плод не върви и не върви. Продаваше го за 1.50 лева/кг. В електронната мрежа се срещат обяви за продажби на цена 2 лева за килограм. Пловдивски производител обаче обясни, че е липсвало насрещно търсене. „Затова и не съм дообрал насаждението, а плодовете са стафидирали“, каза той.

В Пловдив плодът се изкупува от фирма  „Витанеа“ на проф. Христо Крачанов от Университета по хранителни технологии, която произвежда сокове и нектари само от арония или в комбинация с други плодове. Най-големият производител на арония в страната – Тодор Цветков от Сливенско, пък е обявил, че продава през август пресните плодове за 2 лева, а през септември изсушените за 10 лв./кг.

От три години Винпром Лясковец произвежда и вино от арония. Напитката е получена чрез използване на специална технология на ферментация, която запазва специфичния вкус и аромат на плода и неговите качества. Магазините за лечебни храни продават бутилката за около 12 лева.

Само преди година 60 000 кутии със сок от арония отпътуваха от Еленския балкан към Япония. Търговци от острова, където аварира атомната централа Фукушима, оцениха соковете като безценен лек от природата. Доказано е лабораторно, че аронията има способността да извлича радиоактивните частици от организма.

ЗАЩО Е БЕЗЦЕННА АРОНИЯТА

Плодът е един от най-силните антиоксиданти, които убиват свободните радикали и предпазват от ракови заболявания. Руснаците са го включили в космическото меню. Най-ценни в съдържанието на арониевите плодове са незаменимите полифенолни съединения наречени още витамин Р, пише в специален сайт създаден за това растение (aronia-bg.com). Няма друго растение с такова рекордно съдържание на полифенолни (Р-активни) вещества. В сравнение с грейпфрута и гроздето (най-много изследваните лабораторно за Р-вещества плодове), аронията съдържа 5 пъти повече!

 

На уникалното действие на флавоноидите (с високо съдържание в гроздето и червеното вино) се дължи т.н. „френски парадокс“ – въпреки постоянната употреба на преработени мазнини във френската кухня, процентът на сърдечносъдови заболявания сред населението е изключително нисък, благодарение на ежедневна употреба на червено вино. Р – активните вещества имат необикновената способност да усилват биологичното действие и запасите от витамин С в организма. Съвместно с витамин С и при наличието на калций, витамин Р в аронията укрепва съединителната тъкан и пази от капилярни кръвоизливи – особенно в мозъка и сърцето! Това помага и за снижаване на кръвното налягане, като очиства съдовете от плаки. Плодът снижава кръвната захар, намалява алергиите, пази от вирусни заболявания и т.н. Качествата му са наистина невероятно.

КАК ДА СИ НАПРАВИМ СИРОП

Първо трябва да измием старателно плодовете. След това те се смилят с пасатор (ако изцедите сока намачквайки зърната през цедка, ще се лишите от ценните съставки в кожицата на плода).

Плодовият кашообразен сок от арония се смесва на този етап със захар. Ако искаме малко по-ненатрапчив, сладък вкус, тогава на един литър арония добавяме 750 кг. захар.

За получаването на по-сладък концентрат се придържайте към съотношение 1:1- на един литър сок арония се добавя един кг. захар. След като сте избрали предпочитаната от вас пропорция, изсипете получения сок в стъклен съд, който трябва да престои на тъмно и хладно място до 48 часа.

После го изсипете от съда и го прецедете наново. Може да си послужите с тънка цедка или да ползвате чист тензух. Полученият фин сок се изсипва в подходящи шишенца и се стерилизира до 4 мин.

Ако искате да добавите още един вкус към този на аронията в сиропа, тогава в процеса на смачкването или смилането на плодчетата добавете и една запълнена супена лъжица пастьоризирана кора от лимон.

 

6 Comments

  1. Georgi каза:

    а може ли да ви я подарим ???

  2. Neli Dimova каза:

    Na kakva cena q izkypyvate aroniqta

  3. Момчил Николов каза:

    Изкупуваме Арония,

    Продайте вашата Арония, като я реализирате като натурален сок!Не оставяйте Аронията си на полето, заради ниските изкупни цени!Потърсете пазар на сока от Арония извън България на висока цена – Гърция, Румъния, Сърбия, Хърватия, Македония…Произвеждаме директен сок от Арония без захар и вода.Бутилираме в бутилки от 0.750л. с етикет и сертификат.От 1 тон плод получаваме около 550 литра сок.Момчил Николов, 0887 52 54 56

Leave a Comment