Сладко от Арония

     Днес направих за първи път сладко от арония. 
     Обещала съм си тази зима да минем без лекарства ако е възможно. За това освен аронията ще правя и сок от плодовете на бъзака. По късно ще ви предоставя и рецептата са сок от баз плод (дървесен) и бъз плод (храст).
     Рецепта за сладко от арония плод
    
Рецептата е на баба ми - аронията след като е набрана се изчиства от листа и дръжки и се измива от прах. След това се залива с един пакет захар и се оставя да нощува на закрито (заради насекомите). След 24 часа се слага един буркан (омния) вода и се слага на тих огън на котлона. След като се разтопи захарта, се сваля от огъня и се пасирва аронията (преди са го правели по сложния начин - аз сега го правя с пасатора). Сред това отново се слага на огъня за 5 минути. Готовото сладко се изсипва в сухи и затоплени бурканчета и се затварят. Обръщат се и се оставят да нощуват. На сутринта прибирате ...там където ги съхранявате.

     Ето и малко повече информация за аронията - наричат я още черноплодна офика.
      Арония - чудо или просто природен дар

      Тя е плоден храст, който произхожда от Северна Америка. Расте в блатни местности, осеяни с храсталаци, и във влажни гори, като достига височина от 2.5 метра.
      Плодовете й са горчиви, тръпчиви и тъмнолилави на цвят. Те съдържат висока концентрация на флавоноиди и антиоксиданти. Аронията се използва за производството на конфитюри, вино, сиропи и пресни сокове.
      Чудесен вкус и чудотворен ефект. Освен вкусовите си качества сокът има редица полезни ефекти и свойства: 1 aнтирадиационен ефект - необходим за работещите с компютри, ползващите мобилни телефони, телеманиаци, и в условия на други радиационни лъчения. Мощен антиоксидантен и мутагенен ефект - от 3 до 5 пьти по-силен от останалите витамини А, С, Е. Унищожава свободните вредни радикали, които увреждат клетъчната мембрана и променят нормалният състав на клетките. Успешно може да се ползва в комплекса от мерки за борба с раковите образувания.
      Тонизиращ ефект повишава жизнените сили на организма, подпомага преодоляването на нервните разтройства и преумора, стимулира регенерирането на мускулната и костна тъкан, кръвообразуването и обмяната на веществата.
      Антисептични свойства - мощно средство за борба с грипа предпазва от вирусни и бактериални инфекции, облекчава бронхити. С високо съдържание на йод - влияе благотворно на растежа при децата, както и на йододефицитни заболявания (ендемична гуша).
      Противоалергичен ефект - благоприятен при различни алергични реакции. Използува се при хипоациден гастрит (с намалена секреция на стомашен сок), кръвоизливи, анемии, ревматизм. Най-подходящ за бременни, деца, диабетици, активни спортисти, ползуващи големи количества изкуствени стимулатори, Незаменим при пречистващи организма диети. В съчетание с плод или натурален ябълков сок, стимулира мощно очистващо действие на кръвоносната и отделителната системи.

ВНИМАНИЕ: Силният лаксативен и диуретичен ефект се дължи на естествения подсладител сорбитол, съдържащ се в плода арония! Натуралният сок от арония се пие по 30 до 50ml три пъти на ден, 20 - 30 минути преди хранене в продължение на 20 - 30 ДНИ. Потребността на денонощие от витамин Р е около 50-100 mg. 

част от информацията е от Интернет пространството

Коментари

Популярни публикации