ВИНО ОТ АРОНИЯ КАК СЕ ПРАВИ |
||
Още древните цивилизации са сравнявали виното с могъществото на боговете , защото е било важно лекуващо средство в техният живот.На особена почит виното е било в Древен Китай, защото подобрява храносмилането и настроението и стимулира вътрешните жизнени сили "Ци".Към него са прибавяли различни билки, плодове и смоли за да превъзмогнат всякъкви смущения на човешкото здраве.Благотворното влияние на червеното вино се дължи най-вече на високото съдържание на полифенолни съединения (танинови съдържания и пигменти - биофлавоноиди: антоциани, флавони, катехини) с общо наименование витамин Р.Те притежават най-силен антиоксидантен и общоукрепващ ефект върху целия организъм.Още през 60-те години на миналия век учените поставят аронията на първо място сред поливитаминозните плодове с доказани лечебни свойства.Плодът на аронията съдържа пет пъти повече полифенолни съединения от гроздето.Това прави виното от арония целебно и с неповторимо ухание.
|
||