13 април 2010

За ползите от продуктите с арония – малко познати в България и много полезни


Аронията е храст. Aronia melanocarpa (Michx.) Elliot и Aronia arbutifolia L. Pers. са два вида, които принадлежат към род Aronia на семейство Розоцветни (Rosaceae). Съществува и хибрид между двата вида Aronia prunifolia.

Аронията е била позната първоначално в Северна Америка и се е използвала за приготвяне на чай за лечение на настинки. През 20 век става популярна в бившия СССР и Източна Европа за приготвяне на сокове, конфитюри и вино и като източник на естествени оцветители за храни, като се използва и като естествено антихипертензивно и антисклеротично лекарство в растителната медицина. Високото съдържание на антоциани и пектин прави плодовете подходящи като естествени оцветители и антиоксиданти. Полифенолите (антоциани и процианидини) са отговорни за антиоксидантните свойства. Освен полифенолите, аронията е източник на танини, захар, пектин, сорбитол и парасорбозид; на минимално количество мазнини; на калий, цинк, натрий, калций, магнезий и желязо; витамини от групата В, витамин С, ниацин, пантотенова киселина, фолиева киселина, токоферол и каротеноиди; тритерпени и др.

Антоцианите са биологично активни съединения, които имат множество активности: антиоксидантна, противовъзпалителна, противоалергична, хепатопротективна, гастропротективна, антитромботична, антивирусна, антибактериална, антимутагенна, антикарциногенна и имуномодулаторна, антитоксична, защитаваща съдовете и т.н.
За потвърждаване на антиоксидантното действие на аронията са извършвани изследвания и е доказано, че екстрактите от плодовете на аронията показват по-силна антиоксидантна активност от боровинките, къпините, малините и ягодите и на някои синтетични антиоксиданти.
Известни са редица фармакологични действия на продукти от арония: антимутагенна и противотуморна активност – антоцианите проявават антимутагенна активност in vitro; кардиопротективна активност – антоцианите понижават липидните нива, инхибират агрегирането и имат вазоактивно действие; екстракти от арония са давани на пациенти с миокарден инфаркт и като добавка на статиново лечение, екстракти от арония показват забележително антихипертензивно действие; хепатопротективна активност; гастропротективна активност; антидиабетна активност – приемането на сок от арония от пациенти с диабет намалява нивата на глюкозата в кръвта; противовъзпалетилна активност; антибактериална и антивирусна активност; радиопротективна и имуномодулаторна активност. Всички действия са потвърдени със съответнтие in vitro in vivo тестове. Екстрактът от арония може да има благотворно влияние върху пациенти с метаболитен синдром, като ефекта се дължи на влиянието на антоцианите и други флавоноиди върху кръвното налягане, серумните нива на ендотелин-1, липидите и оксидативния статус. Екстрактът от арония има хипотензивен ефект, повлиява нивата на серумните липиди, редуцира серумните нива на глюкозата.

Няма данни в литературата за токсично действие на плодовете, сока и екстракти от арония.

На българският пазар може да се намери сок и вино от арония, така че пробвайте.

Литература:
1. Journal of Medicinal Food, 2010, 13 (2), 1-15, “Aronia Plant: A review of traditional use, biological activities, and perspectives for modern medicine”.
2. Medicinal Scientific Monitor 2010, 16(1):CR28-34 “Aronia melanocarpa extract reduces blood pressure, serum endothelin, lipid, and oxidative stress marker levels in patients with metabolic syndrome”.
3. Platelets, 2010, 1-8, Early Online “Effects of polyphenol-rich extract from berries of Aronia melanocarpa on the markers of oxidative stress and blood platelet activation”.
4. Atherosclerosis 2007, 194, e179-e184, “Combination therapy of statin wih flavonoids rich extract from chokeberry fruits enhanced reduction in cardiovascular risk markers in patients after myocardial infraction (MI)”.
5. Folia Medica, 2006, XLVIII, 2 “Current knowledge of Aronia melanocarpa as a medicinal plant”.

снимка от сайта: www.havlis.cz

Няма коментари:

Публикуване на коментар