Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.01.2013 20:25 - Арония, като плод на здраве и дълголетие
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 9532 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 02.08.2017 20:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  image

Аронията е ягодоплодна култура,която не е много взискателна към почвате и климатичните условия.Аронията е храст, достигащ до 2-3м височина.Сравнително устойчив е на ниски темперетури (-27,-30градуса).Това показва,че тя може да се отглежда в райони с голяма надморска височина(1000-1200м).Оптималната схема - растояние на засаждане на растенията е 3 м между редовете и 2 м-2,50 м между растенията в реда.Листата наподобяват листата на вишна.Цветовете на аронията се събират до 15-20 сравнително сбити съцветия.Плодовете обикновено yзряват през август.Те са сравнително дребни,лъскави,със сив налеп.Плодовете са богати на витамини,соли и микроелементи,което ги прави изключително полезни при лeчение на атеросклероза,високо кръвно налягане,диабет,при нарушение на нервната система и др....

Полезно:
Засаждане на овошки (Арония)
Отглеждане на Арония (Aronia melanocarpa)
Торене на овошки Арония (Aronia melanocarpa) Засаждането на овощните дръвчета става по следният начин: Изкопават се посадъчните ямки с размери минимум 80/80/80 см. Когато почвата е по-тежка, гли­неста, студена и неплодородна, ямките трябва да са по-ши­роки и по-дълбоки. Големината им трябва да позволява свобод­ното разполагане нa корените без прегъване, сбиване или преплитане.  Ако почвата е много тежка, с плитък почвен слой, уморена и неплoдoродна, доб­ре е да се смени цялата пръст с нова от друг подходящ терен. Правилно е площта предвари­телно да се натори с 6-7 т/дка угнил оборски тор и да се обо­гати с минерални торове,за да се стимулира бързото прихва­щане и разрастване на корено­вата система и първоначалния силен тласък на развитие на растението. Ако това не е сторено, във всяка ямка задължително се внасят около 12-15 кг угнил оборски тор. 200 г суперфосфат и 100 г калиеф сулфат или 350г растителна пепел. Горният почвен слои се отделя на една страна. като се почиства от камъни и други примеси, а долният - на друга. Горният 30 см слой еimage по-богат на микроор­ганизми и хранителни вещест­ва. Оборският тор и минерални­те торове се смесват само с пръстта от горния пласт и с тази смес се запълва 2/3 от дупката. Може на дъното да се разхвър­лят и минералните торове, а върху тях и пръстта, смесена с оборския тор.


https://www.youtube.com/watch?v=PLLhoM0-QV8 

Този текст е защитен с авторски права,при използването му посочете източника:(Овощен разсадник "ЕЛИТ"- http://www.razsadnik-elit.com

Минералните то­рове не трябва да са в контакт с кореновата система.Това се постига като между внесените изкуствени и естествени торове се внася около 3-5 см.почва от горният почвен слой,който се явява като слой изолация,разположен между корените и торовете...
Не се вна­ся пресен говежди тор или амо­ниева селитра. При слънчево време корените сe предпазват от из­съхване, а ако са изсъхнали, те се потапят във вода за 1-2 дено­нощия или се заравят с пръст и се поливат обилно с вода. По време на самото засаждане ко­рените на дръвчетата се покри­ват с влажна слама, сено, чува­ли или пръст, за да се предпа­зят от директното облъчване от слънчевите лъчи. Подготовката на корените се състои в отстра­няване на засъхналите, болни­те, силно наранените или счупе­ните. Реже се до здрава тъкан, отрезите се правят гладко, обърнати надолу към земята. Здравите корени само леко се опресняват В краищата. Запаз­ването на повече и по-дълги корени помага за по-лесното прихващане и ­бързото развитие на растението.  След това в каца, кофа или в дупка в земята се приготвя добре разбита каша от една част пресен говежди тор и три части глина с раз­редена вода. Подпор­ният кол се забива на разстояние око­ло 10-15 см. от стъблaта нa дръвчета. Коре­ните се потапят в глинената каша и се разполагат свобод­но в дупката, без да се сплитат и изви­ват нагоре.
Между тях се хвърля само рохка­ва пръст от горния пласт поч­ва, която чрез стръскване на дръвчета и нагласяване с ръка трябва да се запълнят всичките кухини. Притъпква се няколко пъти внимателно с крак от пе­риферията на дупката към цен­търа, за да се уплътни пръстта около всички корени. С наси­паната около дръвчета пръст се прави венец във формата на чаша, за да се задържа во­дата от дъждовете и от полив­ките. Независимо дали почва­та е влажна или не, засадено­то дръвче се полива с 40-50 литра вода, за да се изгони въздухът от празнините в почвата и пръстта да прилепне плътно до корените. След поливането от­горе се разхвърля прегорял оборски тор, листак, слама, сено или се постила с фолио, за да се предотврати изпаря­ването на влагата. Дръвчето се превързва хлабаво към подпорния кол с мека прев­ръзка във вид на осморка.
Дръвчетата се засаждат на дълбочина, на която са били в разсадника, т. е. мястото на присаждането да остане 3-5 см над повърхността на поч­вата. При дълбоко засаждане дръвчето се прихваща, но се затормозява в развитието си през следващите 2-3 години,докато се образува нова по­върхностна коренова систе­ма, която да допълни и поеме функциите на старата, попад­нала на голяма дълбочина. То­зи период е критичен особено когато почвата е тежка, гли­неста, непроветрива. Плитко­то засаждане пък има недос­татъка, че излага корените на вредното влияние на засуша­ванията и възпрепятства здравото закрепване на дър­вото в почвата. Ето защо чес­то се използва специално направена за целта садилна дъска.
При засаждането се внима­ва да не се оронват пъпките по стъблата, които са необхо­дими за формиране на коро­ните на дръвчетата.
Отглеждане на Арония - Aronia melanocarpa Aronija Арония- Aronia melanocarpa Aronija Aронија, род Sorbus, подрод Aronia на семейство Розоцветни (Rosaceae).
Родината му е северна Америка. Поради ценните му качества, напоследък има доста голям интерес към нея. Добивите от един храст варират от 4-12 кг, но могат да достигнат и 15 кг.
Аронията представлява храст, достигащ височина 2.5 – 3 метра,с лъскави, не назъбени листа,които през есента стават оранжевочервени.В първите 3-4 години младите храсти са компактни,след което достигат до 1,5-2 метра в диаметър.Цветовете са събрани по 15-20 сравнително сбити съцветия.Цъвтежът започва около средата на м.май и продължава 8-10 дни.Плодовете му са дребни синьо-черни зрънца (колкото плода на глог)които по форма наподобяват миниатюрни ябълки.По-едри са,по-тръпчиви, по-твърди и по-кисели от тези на касиса.След беритба тръпчивостта им намалява.
Плодовете на аронията съдържат много витамини – Р
,С, Е, К, РР, каротин, витамини от серията В, органични киселини, захар. По съдържание на органични киселини плодовете на аронията значително превъзхождат ягодите, малините, червеното френско грозде и мандарините. Съдържат още калий, калций, фосфор, магнезий, пектин, дъбилни вещества и още много други.Препоръчва се  срещу и за лечение на атеросклероза, високо кръвно налягане, диабет, при нарушение на нервната система и мн.др. Сокът на аронията е много лечебен, помага на обмяната, кръвообразуването и тонуса, стимулира щитовидната жлеза, активизира пропускливостта и еластичността на кръвоносните съдове. Кората на аронията понижава кръвното налягане..
Изисквания към почвата.Аронията вирее добре на най – различни почви, освен солените, мочурливите и каменистите. Но за да получаваме редовно добри реколти, трябва да я отглеждаме на добре напоени, леки и пропускливи почви.Най- подходящи за нея са песъчливо – глинестите и горските почви. Аронията е светлолюбива и много взискателна към температурата растение. Ако почвата е кисела, трябва да се внесе варовик.Издържа до минус 30-32 градуса.Добре се развива в предпланинските области с надморска височина 1 000-1200 м.и където сумата на валежите е по – висока, а и атмосферната влажност е повече. Климатичните условия у нас са подходящи за отглеждането на аронията и за получаване на добри реколти. Поради късният цъвтеж, за нея не са опасни късните пролетни застудявания, които често съсипват овощната реколта.
Разстояние на засаждане. За качествен овощен посадъчен материал свържете се с нас Предпосадъчната подготовка, засаждането на аронията и грижите по отглеждане на арония са подобни на тези при храстовидните ягодоплодни овощни видове. Растенията се засаждат на такава дълбочина, на каквато са били при производството на посадъчен материал.
Засаждане на аронията.Оптималната схема на засаждане е от 2 до 2,5 метра в редовете и от 3 до 3,5 метра между редовете.
Резитба на аронията. След садене фиданките се съкращават на около 60-70 см.През следващите години (ежегодно) се оставят по 4-6 издънки,равномерно разположени.Едногодишните леторасти не се изрязват за да не се сгъсти прекомерно храста.В добре оформен храст трябва да има 25-30 основни издънки,който са на различна възраст-1-2-3-4-5 и 6 годишни.През следващите години резитбата се изразява в премахването на счупените,сгъстяващите храста,слабите и 6-годишните издънки. След 8-10-ата година трябва да се извърши резитба за подмладяване. При нея издънките се съкращават на 1 м височина от почвената повърхност. През следващите години добивите се получават (
и увеличава) от новоизрастналите клони. Качеството на плодовете също се повишават значително в сравнение със застарелите храсти. Такава резитба се извършва периодично през 3-4 години.
Ежегодно се извършват 3-4 обработки на почвата за разрохването и унищожаването на плевелите на дълбочина около 10 см в междуредията и около 5-6 см вътре в реда, като се внимава да не повредят корените, а по-дълбоката оран се извършва при внасяне на торовете.
Торене на аронията.
.Ако не е извършено предпосадъчно торене,торове може да се внесат в посадъчните ямки,преди садене на аронията.Във всяка една ямка може да се внесе по 5 кг оборски тор,100 грама суперфосфат и 30 грама калиев сулфат. През 2-3 години при плододавщите насаждения се извършва торене с оборска тор, фосфор и калий. Те се внасят с есенната оран на дълбочина не повече от 20 см. Ориентировачните норми са: оборска тор 3 т/дка, Фосфор – 10-15 кг/дка и Калии –12-15 кг/дка (активно вещество). Поливане на аронията.Аронията е взискателно растение към влагата, затова за получаване на високи добиви напояването е от голямо значение. За ней най-критични са засушаванията по време на наедряване и зреене на плодовете през месеците юли и август. Тогава задължително се полива минимум 3-4 пъти месечно.
Средният добив от декар е около 800 - 1000 кг. При беритбата на арония предназначените за преработка плодове се събират без щитчета, а плодовете, които ще се съхраняват по-дълго, се откъсват заедно с щитчетата, като се внимава да не се нараняват клончетата.
ДОСЕГА НЕ СА УСТАНОВЕНИ НЕПРИЯТЕЛИ И БОЛЕСТИ НАПАДАЩИ АРОНИЯТА!Това я прави много ценен овощен вид,за което отглеждане не се изисква влагането на много средства.
Aronia melanocarpa, Aronia, Sorbus melanocorpa, Арония черноплодная
При използването на този текст посочете източника: (Овощен разсадник "ЕЛИТ"-
- Арония (2 годишна) - 2,50 лв.
- Арония (3 годишна) - 3,50 лв.
http://www.razsadnik-elit.com
   




Гласувай:
6



1. apostapostoloff - Имам приятел, роден през
12.01.2013 05:26
1846 година, който се тъпче с арония и все още е здрав като бик. А и бабичките в квартала оправя!
цитирай
2. zaw12929 - 1846 година, който се тъпче с арония ...
12.01.2013 16:08
apostapostoloff написа:
1846 година, който се тъпче с арония и все още е здрав като бик. А и бабичките в квартала оправя!


да не е 1946 ??!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 14209411
Постинги: 5609
Коментари: 13044
Гласове: 68274
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031