Ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»При високо кръвно пийте сок от арония

При високо кръвно пийте сок от арония

РалицаРалица
Новак
15735
При високо кръвно пийте сок от арония

Аронията е деликатен плод, който има редица ползи за здравето ни. Другото име на дребните плодове е черноплодната офика (Aronia melanocarpa).

Най-голямото им богатство е високото им съдържание на ценни витамини и минерали. Аронията е един от най-добрите източници на витамин Р. Според специалисти това е единственият плод, който е с най-високо съдържание на този витамин.

Защо аронията е полезна при високо кръвно

Да не забравяме, че редовната консумация на плода снабдява организма и с калий, калций (полезни за сърдечно-съдовата дейност и доброто състояние на мускулите), както и на магнезий, фосфор и желязо. Без необходимите количества желязо кръвта не е балансирана.

В допълнение в състава на аронията влизат още елементите йод, манган, мед и молибден. Специфичният вкус се дължи и на съдържанието на лимонена и ябълчена органични киселини. В плодовете има още пектинови, дъбилни и багрилни вещества.

С целия този коктейл от витамини и минерали арония се оказва една от най-добрите храни-лекарства при високо кръвно налягане. Аронията е едно от най-добрите средства за природна лечение на хипертониците.

Често хората, страдащи от високо кръвно, не си дават сметка каква е причината за влошеното им здравословно състояние. Едни от симптомите на хипертонията е главоболието. При подобни състояния задължително потърсете лекарска консултация.

Сок от арония
Снимка: Тодоринка Бернардова

20-дневен прием на сок от арония при високо кръвно

Природното лечение (в добавка към медикаментозното) може да протече чрез 20-дневен прием на сок от арония. Рецептата е полезна и лесна за изпълнение. Всеки ден изцеждайте сока от пресни плодове. Необходимото количество е 150 мл.

След прецеждане и изсипване в тъмен съд, сокът се съхранява на хладно място. Арониевият сок се приема по 50 милилитра три пъти дневно до 30 минути преди ядене.

Важно е съвместно с консумацията на сока от арония да подобрите съществено начина си на живот. Имайте в предвид, че за високото кръвно налягане са виновни както прекаляването с вредните навици като тютюнопушенето и повече алкохола, така и преяждането.

Движете се повече, хранете се с повече плодове и зеленчуци и бъдете по-положителни!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest