Няма друго растение с толкова високо съдържание на полифеноли (витамин Р), съдържа още флавоноли, катехини и антоцианини. В сравнение с грейпфрута и гроздето, в аронията има 5 пъти повече полифеноли.

Аронията - това красиво и лечебно растение се отглежда у нас в планинските и полупланински райони като храст с височина до 2,5 метра. В Европа е пренесена от Северна Америка в началото на 18 в., а в България идва през 70-те години на 20 век. Плодът на аронията има разнообразен химичен състав, богат е на витамини и минерални вещества.

Няма друго растение с толкова високо съдържание на полифеноли (витамин Р), съдържа още флавоноли, катехини и антоцианини. В сравнение с грейпфрута и гроздето, в аронията има 5 пъти повече полифеноли.

Плодът е богат на захари, което го прави подходящ за диабетици. От макроелементите в аронията присъстват калий, калций, фосфор, магнезий, желязо и др., а от микроелементите - рекордно количество йод, манган, молибден. Изключително важна особеност на аронията е високото съдържание на всички важни витамини. Това е и причината руски фармаколози да я включат в менюто на космонавтите.

Поддържайки висока еластичност и нормална пропускливост на стените на кръвоносните съдове, сокът от арония понижава кръвното налягане, очиства съдовите стени от атеросклеротични плаки. Свеж сок от арония, приеман по 50 мл 3 пъти дневно, има отличен, клинично доказан ефект при хипертония. Той е безценен и като профилактично средство и при рехабилитация след мозъчен инсулт, сърдечен инфаркт и други болести на сърдечно-съдовата система.

Комбинацията между витамините Р и С подпомага освобождаването на човешкия организъм от радиоактивни вещества и йони на тежки метали. Сокът от арония има хормоноподобен ефект и допринася за разпадането на адреналина. Успешно може да се ползва против ракови образувания.

Аронията тонизира организма, възвръща жизнените сили, подпомага преодоляването на нервните разстройства и преумората, стимулира регенерирането на мускулната и костната тъкан, кръвообразуването и обмяната на веществата.

Силният лаксативен и диуретичен ефект на аронията се дължи на естествения подсладител сорбитол. Специалистите съветват натуралният сок от арония да се приема с лечебна цел по 30 мл три пъти на ден, 20-30 минути преди хранене в продължение на един месец.