Арония черноплодная (офика)

Арония черноплодная (офика)

Арония аронию (Aronia melanocarpa) още наричат арония рябиной. Това е плодно дърво или храст е представител на вида арония от семейство розови. Името му идва от гръцката дума, която се превежда като „обезщетение, помощ“. Родината на този растение е източна област в Северна Америка, тя предпочита да расте на лейкърс и речни брегове. В Северна Америка в природата само се срещат около 20 вида от арония арония. По-рано в Европа това растение е отглеждана само като декоративно. Обаче през 19-ти век Мичурин забелязах простотата арония и нейната годност за разплод. В крайна сметка днес се отглежда почти във всички страни. Второто име на растението е пепел черноплодная, но с рябиной vulgare те почти по нищо не приличат. Единственото сходство на данни растения е, че те са представител на едно семейство ― розови.

Съдържание

Характеристики на арония арония (офика)

Арония черноплодная (офика)

Арония Черноплодная ― издръжлив от широколистна храст, с участието на силни разклонения, на височина той достига до 300 см. Неговата система на корените е разположена много близо до повърхността на почвата. На крон при младите екземпляри е много компактен, но възрастен храст може да достигне в диаметър около 200 сантиметра. Младите стъбла са боядисани в буро-червен цвят, който с времето се заменят с тъмно сиво. Пълнозърнести прости листни плоча елипсовидна форма са очереднорасположенными и имат городчато-зубчатую-модерните. На дължина те достигат до 4-8 см, а в широчина ― 3-5 сантиметра. Лицевата повърхност на листата лъскава, тъмно зелена кожистая, а изнаночная ― има белезникав цвят, което е свързано с наличието на косми. От средата на септември цвят на листата се заменят с червено-лилаво. Съцветия плътни съцветия са съставени от ароматни цветя бледо розов или бял цвят, които притежават лилав прашници. Цъфтеж започва от средата на май до началото на юни. Лъскави плодове сферична форма могат да бъдат боядисани в черно-лилаво или лилаво на цвят, а по повърхността им има сивата плака. Тяхното съзряване се наблюдава през август или септември. При полско растение тегло на плода, обикновено не повече от 1,5 г, с културни сортове те не са малки.

Това растение се култивират като лекарствени, овощни и декоративни. Арония се смята за роднина на круша, череша, дюля, праскови, бадеми, глог, череши, ябълки, сини сливи, сливи, кайсии, нектарини, шипка и череши. Всички тези овошки принадлежат към едно семейство.

Засаждане на пепел арония

Арония черноплодная (офика)

По кое време на засаждане

Аронию арония специалистите съветват да се засадят на открито в почвата през есента, а именно, в последните дни на септември или първата ― октомври. Въпреки това, тя също може да се засаждат през пролетта, при това трябва да се случи до последните дни на април. Това растение се отличава с нетребовательностью към земята, така че може успешно да се отглеждат в кисели или сухи песъчливи почви. Обаче на засоленном поле, арония, растат и не се препоръчва. Тя да пищно цвела и дава богата реколта, за да я засаждане трябва да изберете слънчев парцел, с влажен суглинистым неутрална почва. Система за корените му, намиращи се на дълбочина 0,5–0,6 метра, така че това растение може да се отглежда дори и в области, в които подземните води се срещат близо до повърхността на почвата. Много често той се използва за създаване на живи плетове.

Засаждане на арония през пролетта

Арония черноплодная (офика)

На какво да се обърне внимание, за да се купуват здрави растения? Извършете внимателен преглед на системата на корените на разсад. Не забравяйте, че тя трябва да бъде здрав, силен и притежава две или три разклоняване, стигащи на дължина не по-малко от 0,25–0,3 м. В случай, че при инспекцията на корените сякаш ви обветренными или изсушени, а след това е растение, най-вероятно, ще бъде много дълго време приживаться или изобщо няма да загине. Кореновата система на този разсад преди самото засаждане на открито в почвата в продължение на два или три дни, потопена във вода, през това време корените имат време да напитаться влага и ще бъдат устойчиви. Обърнете внимание на кората, а по-точно на нейната вътрешна страна, тя трябва да бъде зелена, това говори за това, че трансплантацията на живо. Ако тя коричневатая, тогава по-добре фиданките не се купуват, защото има голяма вероятност, че той ще умре.

Преди да засадите растението, той трябва да премахнете всички на ранени, болни и сухи стъбла и корени. След това системата на корените трябва да се потопят в глинена каша.

Засадени роуан арония е най-добре през нощта или облачен ден. В случай, ако сте засаждане аронию, като отделно растение, тогава погрижете се за това, че между нея и други дървета или храсти разстоянието е не по-малко от 300 cm. В този случай значително облегчится грижа за растенията, а също и тя ще бъде равномерно осветена от слънцето. Що се отнася до ширина и дълбочина дупки за засаждане, те трябва да бъдат около половин метър. По време на разкопките неплодородный слой на почвата се хвърля отделно, той трябва да бъде свърже с 0,3 kg дървесна пепел на 1 кофа на хумус и 0,15 кг суперфосфат. Получената землесмесь трябва да запълни дупката, чрез попълване на 1/3. След това до половината от ямата трябва да попълни хранителен слой на почвата. В подготвената яма трябва да се излеят 10 литра вода. След като течността се абсорбира напълно, в центъра на ямата, ще трябва да се маркира, изготвен от разсад, при това внимавайте за това, че кореновата шийка при высаженного растения е по-висока от 15-20 мм нивото на почвата. След като корените на растенията ще бъдат внимателно расправлены, яма трябва да попълните плодородна почва. Повърхност на кръг около-багажника е необходимо малко да се втвърдят. Разтоварва растението се нуждае от поливане, при това под един храст трябва да се излеят 10 литра вода. Повърхност на кръг около-багажника се излива слой мулч (торф, слама или хумус), при това дебелината му трябва да е от 5 до 10 сантиметра. При высаженного растенията трябва да се съкрати на стъблата до 15-20 сантиметра, при това на тях трябва да стоят по 4-5 пъпки.

Засаждане на арония през есента

Арония черноплодная (офика)

През есента на аронию се засаждат в открит терен трябва да е точно същата, както и през пролетта. Но какво есенното засаждане на разсад е по-добре, отколкото през пролетта? Факт е, че през зимния период почвата около храста е уплътнена и с началото на пролетния период, той много бързо ще се води.

Грижа за аронией

Как да се грижим през пролетта

Арония черноплодная (офика)

Грижа за арония рябиной е много проста. През пролетта растението се нуждае от грижи и формираща резитба, а също и в започнете варосване на повърхността на багажника вар. Производство на тези процедури се препоръчват в последните дни на март или първите ― април. Превантивна обработка на растенията трябва да се произвежда през април, благодарение на това умират всички вредители и болестотворни микроорганизми, които са преминали през зимата в кората на растението или в повърхността на кръг около-багажника. През май арония се нуждае от своевременно плевене, и да ги направи по-добре е веднага след като се появи сорная трева.

През пролетта тор растения азотсодержащими торове.

Как да се грижи през лятото

Арония черноплодная (офика)

През лятото се появява голям брой вредни насекоми, така че по това време трябва да бъдат особено внимателни. Уверете се, че всички растения, намиращи се в градината, са били здрави, и при първите симптоми на заболяване или при наличие на вредители, незабавно започнете лечение на засегнатия съд. За обработка на растения трябва да се избират тези лекарства или народни средства, които са подходящи в този конкретен случай.

Пепел черноплодная се отличава със своята устойчивост на суша. Въпреки това, ако през лятото е много горещо и има суша, трябва внимателно да се полива. След поливане е много лесно да се разрохка повърхността на почвата и премахване на сорную трева.

Грижи през есента

Арония черноплодная (офика)

Плодовете узряват вече в последните дни на август, но тяхното събиране се препоръчва да се произвеждат само след първата слана. През есента фиданки на този растения се засаждат на открито на почвата. Засадени растения трябва да се готви за зимата. Когато храст ще започне период на почивка, ще се нуждаят от санитарна резитба. Също арония нужда от превантивна работа, по време на което ще бъдат унищожени всички вредители и патогенни микроорганизми, които се намират на повърхността на кръг около-багажника и в кората на самото растение. Младите екземпляри трябва силно okuchit, при това повърхността на кръг около-багажника покрити с смърчови клони или высохшей листа. Възрастните екземпляри не се нуждаят от подслон за зимата.

Работа с арония

Арония черноплодная (офика)

За да запази здравето на растенията и да се избегнат възможни проблеми, храст се нуждае от превантивни лечения от различни болести и вредни насекоми. Ги произвеждат в началото на пролетния период до това как ще се разтворят пъпките. За обработка на растението се използва разтвор на течност бордо (1%). Обработка с цел профилактика на есента произвеждат, след като опадет цялата листа, при това за пръскане се използва същото или подобно на него средство. Замени бордо течност може да се разтвор на урея (7%), това не само ще унищожи вредителите и причинителите на заболявания, но и да се хранят аронию с азот.

Поливане арония

Арония черноплодная (офика)

Особено остро на напояване това растение се нуждае от началото на периода на вегетация, още повече, ако се наблюдава продължителна суша и горещина. Също поливане планински ясен арония необходими в момента, когато започнат да се образуват плодове. Под 1 храст, в зависимост от неговата възраст трябва да се изсипва от 20 до 30 литра за един път. Излейте водата, трябва да си предварително приготвени бразди, които се правят около растенията на разстояние 0,3–0,4 м от проекцията на короната.

Когато поливане ще бъде завършен, и водата се абсорбира в почвата, се препоръчва да разхлаби я на горния слой, а също и плевене. Първото разрохкване на почвата на дълбочина от 6 до 8 сантиметра около растението трябва да се произвежда в началото на пролетния период. Само през лятото ще има още 4 или 5 разхлабване. Когато с растенията ще се събират всички плодове, задължително разхлабете повърхност на кръг около-багажника и се изсипва слой от торове (оборски тор, торф или компост).

Тор

Арония черноплодная (офика)

За да реколтата е богата, арония трябва своевременно дресинг. Ако почвата на мястото богат на хранителни вещества, за да се хранят растението трябва да бъде само 1 път през пролетта. Така, в почвата под растението се заплаща 50 грама на амониев нитрат, при това повърхността на кръг около-багажника мульчируется органична материя (компост, тор или хумус). В случай, ако почвата е лоша, а след това да се хранят аронию трябва да бъде още и през първите седмици на лятото. За това по едно растение се превежда 10 литра разтвор на птичи тор (10 части вода и 1 част тор) или 1 кофа разтвор на лопен (на 5 части вода взима се 1 част от лопен). През есента, когато ще бъдат премахнати всички резултати, почвата трябва да се внесе тор, така, на 1 храст се приема за 100 грама суперфосфат и 500 мл дървесна пепел.

Резитба на арония

Арония черноплодная (офика)

В случай, че не произвеждат резитба на арония арония, височината и диаметърът му корона, значително ще се увеличи, което ще доведе до преместване на плодните към периферията, която е добре осветена, при това в средата на растенията ще бъдат безплодни джунглата. За да се избегне това, е необходимо да се обърне специално внимание регулиране височината на храста и броя на неговите клонове. Отрежете растението трябва през пролетта.

Резитба на арония през пролетта

На първо пролетта, засадени в открита почва разсад трябва да отрежете на височина от 15 до 20 сантиметра. По-късно от 1 година от разсад трябва да се появи растеж, от който трябва да изберете само няколко мощни клони, при това ги уравнивают по височина. Ту растеж, което остава, трябва да се отреже до основата. По-късно още 1 година отново, отглеждани издънки на буш трябва да се добавят още няколко вейки, при това отново се изравни по височина. Всяка година, отглеждани от разсад трябва да се добавят по няколко вейки. След като тези клонове ще стане около 10, формирането на храста арония трябва да се преминат.

След това ви трябва да бъде редовно изтъняване на короната, за да не се сгъсти, така както слънчевата светлина трябва да проникне дори и в най-гъстите растения. Факт е, че полагане на цветя на бъбреците, а оттам и на връзването на плода се случва само там, където проникват лъчите на слънцето. Изтъни резитба, като правило, се произвеждат съвместно с грижи, за тази цел е необходимо да премахнете всички клони и стъбла, които се конкурират помежду си, да растат навътре, са малоценными, а още сухи, на ранени и засегнатите от болестта.

Клоните на растението добър плод, преди те да достигнат осем годишна възраст. По-старата тема трябва да се реже, когато това е необходимо, вместо да я оставите 1 добре развит бягство, който се избира от основните клонки. Опитайте се всяка година да се замени за 2 или 3 части, при това не забравяйте, че трябва да се избягва увеличаване на диаметъра на основата на растението. Опитайте се да се режат стара част, почти наравно с повърхността на почвата. В този случай много малка е вероятността, че в пеньке живеете патогенни микроорганизми или вредители.

След като забележите, че растението изглежда уморен и постаревшим, той ще трябва подмладяваща резитба, за това трябва да се намали абсолютно всички клонове. Когато изглежда младо базалната растеж, трябва да започне да образува храст отново по същия начин е начин, който е подробно описан по-горе.

Резитба на арония през есента

Арония черноплодная (офика)

През есента на санитарна резитба произвеждат само в краен случай. Например, ако по време на събиране на горски плодове е травмировано множество клонове или стъбла, както и ако сте забелязали клони повредени болестта или вредителите. В този случай резитба на арония просто е необходимо. Стъбла, които се сгъсти короната, нарязани по всяко време на годината, с изключение на зимата, това ще храст по-силни. Въпреки това, не забравяйте, че само през пролетта се произвежда формираща и подмладяваща резитба. След всяко подстригване поставете филийки-дебели клони е необходимо за смазване на терена на градината.

Размножаване на арония арония

Размножава се аронию арония е възможно чрез семена и генеративным начин: дървесни или зелени резници, коренови издънки, чрез наслояване, разделяне на храста, както и чрез присаждане. Опитните градинари предпочитат генеративному начин, както и разпространението на зелени резници.

Размножаване на арония чрез резници

Арония черноплодная (офика)

За прибиране на дървесни резници трябва да изберете узрели едногодишни клонки, с клонки, които се навършиха на 2-4 години. Техните заготовки, произведени през есента, а по-точно, от средата до края на септември. В този случай резници до първите силни студове ще корени и да може нормално да прехвърля зимата. При нарезке резници се вземат предвид, че дължината им може да варира от 15 до 20 см, а на повърхността им трябва да присъстват 5 или 6 на очите. Режат като рязане на върха на летораста не следва, защото тя е nevyzrevshie. Парче отдолу трябва да е пряк и се проведе под самите очи“, при това горната ― трябва да бъде наклонена и на бъбреците. Засаждане на резници за вкореняване произвеждат под ъгъл от 45 градуса, при това не забравяйте да се спазват между тях разстоянието от 10-12 сантиметра. Над повърхността на субстрата трябва след кацане на пънчето да остане само една двойка на бъбреците, при това тази, която се намира по-долу, трябва да бъде на едно ниво със земята. След като субстрат около резници ще уплотнен, те ще се нуждаят от поливане. Повърхността на почвата трябва да zamulchirovat торф.

Събрани зелени резници за вкореняване е задължително да се засаждат в студен парник. Направи го сравнително просто. В оранжерията на чиста почва, трябва задължително да се копае, а след това нейната повърхност се излива слой от промит едър речен пясък, чиято дебелина трябва да бъде от 7 до 10 сантиметра.

За събиране на реколтата на резници трябва да изберете абсолютно здрави растения. Като зелени резници може да се използва горната част на всяко отклоняване от арония. Дължина на рязане трябва да достигнат от 10 до 15 см. Всички листни табелата, разположена отдолу, трябва да се реже. Горните листа трябва да се съкратят 2/3. На дръжката трябва да се направят надлъжни разрези на кората, които трябва да бъдат разположени върху всяка пъпка, при това в долната част трябва да бъде на няколко парчета. В долния край на подготвени калеми трябва да се потопи в препарат, стимулиращ растежа на корените, там, те трябва да останете от 6 до 12 часа След това те трябва да се изплакват под течаща вода и засадени под наклон в оранжерия. Между резници трябва да се съобразят с разстоянието до 30-40 мм. Около резници почвата трябва да е добре уплътнена. След това да ги полива, с помощта на меленькое цедка, покрита с купол (задължително прозрачен). Между дръжка и купол разстояние трябва да бъде не по-малко от 20 сантиметра. Най-добре да ги вкореняване се случва при температура на въздуха е около 20 градуса. В случай, че в оранжерията ще стане по-топло от 25 градуса, а след това я е задължително проветрено. Ако резници своевременно се полива, а влажността и температурата на въздуха ще е в рамките на нормалното, а след това корените се появяват в продължение на 20-30 дни. Вкоренените резници се нуждаят от закаливании. Приготвените резници на отглеждане могат да бъдат засадени в открита почва по-късно 7-10 дни след началото на закаливающих процедури. По статистке корен 7-10 зелени резници от 10. Прижившийся в открита почва рязане се нуждае от подхранване, за да може да се използва слаб разтвор на течен оборски тор или амониев нитрат (на 10 л вода се приема 30 грама нитрат). Доращиваемые в леглата на разсад е необходимо систематично се полива, трябва да бъдат отстранени, както и да се разрохка повърхността на почвата. По-късно от 1 година (следващата есен) резници може да се засаждат на постоянно място.

Окаже семена размножаване на арония

Арония черноплодная (офика)

Вземете зрели плодове арония и ги избършете през сито. Отделившиеся семената трябва да се изсипва в съд с вода, за да ги освободи от целулоза, която трябва да плава. След това се измиват и се свързват с речен калцинирани пясък (1:3), който задължително хидратира. Капацитетът със семена на 3 месеца, събрани на рафт на хладилника, предназначена за зеленчуци, където те трябва да се подложи на стратификацията. Не забравяйте, че пясъкът трябва да бъде постоянно малко влажноватым. В случай, че в семената ще звучи за кълнове, но все още не може да бъдат засадени в открита почва, съд с тях ще трябва да се преместите на по-хладно място, с температура на въздуха близо до 0 градуса. След като дойде време за засяване на семена в открит терен, в нея се правят вдлъбнатини, в чиято дълбочина може да варира от 6 до 8 сантиметра. Именно в тези канали се извършва высев на семена, след което ги заравят. Повърхността на площадката с култури трябва да се попълнят слой мулч (хумус или дървени стърготини). След като разсадът се формира 2 от настоящите листни плочи, трябва да бъде да ги изтъняване, при това между растеньицами трябва да се съобразят с разстоянието от 30 мм. След като разсад ще започне да се оформя на 4 или 5 истински листа плоча, трябва да бъде отново ги разрежда, при това разстоянието между растеньицами увеличават два пъти до 60 mm. С настъпването на следващата пролет период стреля отново, разредени, но този път между тях се спазва дистанция от не по-малко от 10 сантиметра. Разсад постоянно се нуждаят от системно поливане, плевене, разрохкване на повърхността на почвата. Също така, те ще се нуждаят от торене, което се прави 1 път през пролетта на време, и за това се използват каша слуз. С настъпването на есента на втората година младите разсад могат да бъдат засадени на постоянно място.

Размножаване на арония коренови издънки

Арония черноплодная (офика)

Всяка година около арония арония расте базалната издънки. При това колко ще се увеличи такива нещастници, влияе хранителност на почвата, количество влага и сортиране на самото растение. По-късно от 12 месеца след появата на поколение, неговата система от корените, ще бъде напълно оформени. С помощта на лопати отсеките го от майка на храста и се приземи на ново постоянно място. Преди да се засади потомък, неговото бягство трябва да се съкрати до 2 или 3 пъпки.

Размножаване на арония чрез наслояване

Арония черноплодная (офика)

За размножаване на арония се използват хоризонтални, а също и дуговидные резници. През пролетта трябва да изкопаване на почвата под растението. След това за получаване на слоеве изберете развитите едно-две години издънки, които са мощни темпове на растеж. След това под избрания от вас да избяга човек трябва да направи бороздку, в която го поставя. Заключете издънки в такова положение, пришпилив им, при това горната част трябва да остане свободно, и трябва да бъде леко притискане. Тези резници се нуждаят от грижи. Те трябва да се осигури навременното поливане, плевене и разрохкване на повърхността на почвата, което произвеждат много внимателно. От бъбреците на този пластове трябва да нарасне издънки. След като височината им ще бъде равна на 10-12 сантиметрам, те трябва да бъдат на ½ от заспи влажен хумус или почва. След 15-20 дни издънки трябва отново да растат в една и съща височина, след което те отново се поръсва точно така, както и първия път. Отрязани издънки от майчиното растение и се засаждат на постоянно място може да бъде през есента, но по-добре го направи с настъпването на следващата пролет период.

Като размножава се чрез разделяне на храста

Арония черноплодная (офика)

Този начин на размножаване се препоръчва да се използва само в случай, ако вие извършите трансплантация на арония на ново място. Екстракт храст от земя, ще се нуждаете през пролетта, преди да започне sap поток. Той трябва да се реже всичко на старите клони, а също така трябва да се освободи системата на корените от почвата. След това с помощта на брадва или секатора се разделят на няколко части, следва да се отбележи, че всяка delenka трябва да има 2 или 3 силните, здрави стъбла и добре развити на младите корени. Поставете филийки на кореновата система е необходимо да се поръси растолченным въглен, след това delenka трябва да се засаждат на ново място.

Размножаване на арония чрез присаждане

Арония черноплодная (офика)

За подложка специалистите съветват да се подготви разсад от офика. Влажна гъба с повърхността на подложката трябва да премахнете всички прах. След това му се подрязват така, че да остана сегмент с дължина 12 сантиметра. В този период човек трябва да направи дълбоко разцепление през центъра. Рязане арония арония, който се използва като потомък, трябва да се реже и от двете страни така, че да се получи клин. Следва да се отбележи, че в резултат на клин, трябва изцяло да се побере в разделянето на подложката. След като потомък ще бъде поставена в подложката, всички секции трябва пух градина на терена, при това мястото на ваксинацията трябва да приключи специална окулировачной фолио. За процедурата на ваксинация е била успешна, трябва да се създадат парников ефект, за това се взема много здрава опаковка от полиетилен, той се побира на една фиданка и след това много здраво се закрепва под присаждане. По-късно 4 седмици пакет трябва да се махне.

Насажда арония се препоръчва през пролетта е задължително преди началото на sap.

Болестта на арония

Арония черноплодная (офика)

По-долу ще бъдат описани тези болести, които се разболее, арония черноплодная по-често.

Периферна гниене на дървесината

Периферна гниене на дървесината започва да се развива от гъби опят. За лечение на засегнатия храст, трябва да се пръска течност бордо (1%) или по друг фунгицид. Ако растението заразените е много силно, а след това му се наложи да се извлече от земята заедно с всички корени и да се унищожи.

Monilioz (плодове гниене)

При засегнатите това заболяване растения плодовете омекнат, станала бледа и изсъхнала. На повърхността На плодовете се образуват бледо кафяви тампони, в които са спорите на гъбата. В случай, че са заразени плодове, които не ще бъдат събрани и унищожени, те провисят на клоните на храста до пролетта, а след това от тях да бъдат инфектирани тази болест младите цветя, и яйчниците. Веднага след откриване на заболяването засегнатия буш ще трябва да се пръска бордо смес или оксихлорид мед.

Септориозная зацапване

Арония черноплодная (офика)

При засегнатите септориозной петно копия в средата на летния период на повърхността на листни табели се появяват бледо-кафяви петна, които с овална форма, кант които имат по-тъмен оттенък. Тъй като болестта ще се развива, плат, разположен вътре петънце, нагоре, върху него се появяват пукнатини, и тя пада. Профилактично не забравяйте да се пръска растението с течен бордо през пролетта и есента, а още своевременно сгребайте и унищожаване на падналите листа. Засегнатата храст, както и на повърхността му кръг около-багажника, трябва да се пръска оксихлорид мед или Абига-връх.

Гребенщик

Ако защитната система на арония значително отслабена корен гниене, то тя може да се разболее от такава гъбична болест, като гребенщик. Външно гъбички е жилав тънки плочи белезникав или сиво-кафяв цвят на козината. Заразени от болестта клони трябва да се режат и унищожават. През пролетта и есента са произведени пръскане на арония цел предотвратяване на дадено заболяване, за тази цел можете да използвате Абига-връх, бордо смес или оксихлорид мед.

По-рядко това растение се разболее следните заболявания: рак на кората (бактериална некроза), вертициллез, вирусна околовръстен петна, кафяви петна и ръжда.

Вредители арония арония

По-долу ще бъдат описани тези вредители, които живеят в планински ясен арония най-често.

Червено ябълково дърво и кафяв плод кърлеж

Арония черноплодная (офика)

Данни малки насекоми, достатъчно силно да навреди не само на тази градинска култура, но и сливи, ябълка, круша и череша. Когато арония пъпка, се появява изобилие от ларви на този вредител. Те пронизват листни плоча и смучат сок от тях. По-късно от 20 дни ларвите станат възрастни особями, и те отново произвеждат снасяне на ларвите. В продължение на един сезон се случва за развитие на няколко поколения кърлежи. За да унищожи тези вредители, трябва да пръскане на засегнатия храст с такива средства, като колоидна сяра, Цидиал, Карбофос, Тедион, Маркирай и с лекарства подобно действие. При това трябва непременно да се редуват, защото тялото на този вредител е в състояние да произвежда до данни медикаменти имунитет.

Зелени ябълки листни въшки

Арония черноплодная (офика)

Данни малки насекоми, най-често се заселват на младите разсад. Този вредител източване от арония растителен сок, поради което тази отслабва. Също трябва да запомните е, че тези листни въшки и акари, се считат за основните вектори на вирусни заболявания, които са неизлечими. В превенцията следва до разкриване на бъбреците да пръскане на растенията Nitrafenom, бордо течност или Карбофосом. Засегнатата храст трябва да се справят Метафосом, Амбушем, Decis, Биотлином, Цианоксом или други средства за подобно действие.

Боярышница

Арония черноплодная (офика)

Гъсеници на пеперуди boyaryshnitsy гризат бъбреците по време на тяхното разкриване, а след това се унищожават цветя и листни плоча на растенията, от които остават само вени. Трябва да се помни, че една пеперуда на един път може да се отложи около 500 яйца, така че е важно да се грижи за защита на арония от този вредител. За това в началото на пролетния период до това как ще се разтворят пъпките, храсти трябва да се пръска Олеокупритом, бордо смес или Nitrafenom. Преди да арония цъфти, трябва да се справят Карбофосом, Золоном или Хлорофосом.

Рябинная мол

Арония черноплодная (офика)

Гъсеници рябинной молци гризат ходове в плода арония. В резултат на това, на повърхността им се образуват петна с тъмен цвят, а самите плодове са горьковатыми. Този вредител е в състояние да се установят точно в планински ясен vulgare, а понякога могат да се видят и на ябълки. За да се отървете от вредители, трябва да се прибегне до същите методи на борба, че и по време на унищожаването на boyaryshnitsy.

Череша мазен пилильщик

Арония черноплодная (офика)

Череша мазен пилильщик е насекомото е черна окраска с прозрачни като и блестящ корем. На храстите, тя се установява от първите дни на юли, и до първите есенни седмици той успява да нанесе значителни щети на листни пластинам растения. Продължителност на живота на жените от този вредител малко повече от седмица, но през това време един човек успява да отложи под долната кора листни плочи около 75 яйца. Ларвите сжирают на листата на растенията, при това от него остават само вени. Засегнатата храст трябва да се пръска с разтвор на Хлорофоса (на 10 л вода от 20 до 30 грама). И за обработка може да се използва разтвор на вар или на калцинирана сода.

Видове и сортове, арония със снимки и имена

Има доста голям брой сортове, арония арония както вътрешни, така и чуждестранни избор. Голяма част от такъв сорт се открояват не само висока производителност, но и декоративни. Най-добре са се доказали следните сортове:

Арония черноплодная (офика)

  1. Неро. Този сорт се появи на светлината, благодарение на германския селекционерам. Тя е различна устойчивост към измръзване и тенелюбивостью. Гланц листни плоча тъмно-зелен цвят на козината, през есента се заменят с цвета си в червеникаво-жълто. Плодовете са събрани в гроздове, те са много големи. В някои случаи техният размер е 2 пъти размера на плодове, други сортове. В тях се съдържа голямо количество минерали, витамини и антиоксиданти.
  2. Викинг. Сорт финландска селекция. Той се отличава с висока производителност и устойчивост на студ. Техните гланц листни плочи притежават зелен цвят. Гланц плодове малко повече от плодовете на френско грозде.
  3. Черноокая. Този сорт се откроява със своята непретенциозен и устойчивост на измръзване, вредители и болести. Също така тя се счита за отличен растения мед. Диаметър на плода около 10 мм, техният вкус е по-проститутка в сравнение с други сортове.
  4. Хугин. Разнообразие на шведската селекция. Се отличава с висока декоративни и устойчивост на замръзване. Да се извършва резитба растението, трябва да е изключително внимателно. Растенията височина около 200 сантиметра. Цвят на лъскава ламарина плочи през лятото и пролетта тъмно зелени, през есента той се заменят с наситено-червен. Големи лъскави плодове, боядисани в черен цвят.

Също така сред градинарите са доста популярни:

  • полските сортове ― Эгерта, Дабровице, Галицьянка, Кутно, Нова тегло;
  • руски сортове ― Сибирската и Мичурин;
  • финландските сортове ― Хаккия, Белдер и Кархумяки;
  • беларус сортове ― Надзея и Вениса;
  • датски сорт ― Арон.

Имоти от арония: ползи и на вредите

Арония черноплодная (офика)

Лечебните свойства на арония

Арония е с право смятат за истинска съкровищница на полезни вещества. Тя включва в състава си бета-каротин, витамини P, K, C, E, B1, B2, B6, макро – и микроелементи манган, бор, флуор, желязо, йод, молибден, мед, захар, пектин и танини. Съдържанието на витамин Р в нейните плодове повече от 20 пъти, от портокали, и 2 пъти по-висока в сравнение с касис. Плодовете на растението притежава мощни лечебни свойства, благодарение на факта, че в тях се отбелязва балансиране на комбинация от биологични вещества.

Пресни плодове и сок, изцеден от тях, има спазмолитичен, кроветворный, сосудорасширяющий, кровоостанавливающий и капилляроукрепляющий ефект. Затова те се използват за лечение на хипертония и атеросклероза, както и за предотвратяване на данни заболявания. Лечебните свойства на даден растения помагат за укрепване на стените на кръвоносните съдове и ги правят по-еластични. Във връзка с това, че използването на арония се препоръчва за хора, страдащи от определени съдови заболявания, които са съпроводени ломкостью тъкани, като например: капилляротоксикозом, основание за нейната отмяна, корью, екзема, алергични васкулитом.

Тези плодове укрепват имунната система, намаляват нивото на холестерола в кръвта, положително влияние върху работата на ендокринната система и водят до нормално кръвно налягане.

Има зрънце от арония, специалистите съветват, при заболявания на щитовидната жлеза и захарен диабет. Все още ги предписват като диуретик при заболявания на бъбреците, алергии и сыпном тифе. Плодове от арония положително влияние върху храносмилането и работата на черния дроб, повишават киселинността на стомашния сок, подобряват апетита, допринасят за образуването и изтичане на жлъчка.

В плодовете се намират пектини, които пречистват организма от радиоактивни вещества, болестотворни микроорганизми и тежки метали, премахване на спазми, водят до нормализира работата на червата.

Ако има такива плодове, тогава ще се наблюдава намаляване на емоционална неуравновешенности, тъй като ще се случи регулация на процесите на спиране и възбуда.

Прясно изцеден сок се използва за обработка на изгаряния.

Популярни рецепти от арония

Арония черноплодная (офика)

  1. Тинктура от арония с канела. Разбърква се в буркан от 1 кг плодове арония и леко намачкайте ги с помощта на чукало. Разбърква се там, 500 грама захар, 3 пъпки карамфил и всичко добре се смесва. Банката се покрива с марля. Тя ще трябва да устои в продължение на два дни на стайна температура. След това в купа, добавете 1 литър водка. Буркан с плътно затварящ се капак от дебел найлон и събрани в затъмнения място в продължение на 8 седмици. Готовата тинктура се прецежда и се налива в бутилки, които се депозират се поставя на хладно място.
  2. Напитка с тонизиращ ефект. 1 супена само че вскипевшей вода трябва да се свържете с 20 грама сушени плодове арония. Сместа се съхранява на водна баня от 5 до 10 мин. Охлаждане отварата се прецежда, при това добре натискане на плодовете. Пият напитка 3 или 4 пъти на ден по половин чаша.
  3. Витамин чай. 2 супени само че вскипевшей вода трябва да се свържете с две големи лъжици сушени плодове арония. Сместа трябва да престои на слаб огън 10 мин, при това тя трябва да бъде леко да ври. Отварата трябва да престои няколко часа. Пият подобна напитка 3 пъти на звуци, при желание за вкус можете да добавите захар или мед.

Противопоказания

В арония високо съдържание на витамин с. Затова не може да бъде в големи количества консумират хората, страдащи от ангина и високо кръвно налягане. Факт е, че това може да стане причина за увеличаване на съсирване на кръвта и появата на кръвни съсиреци. Във връзка с това аронию да не се използва при тромбофлебитах.

Плодовете и сока от арония не трябва да се консумират при заболявания като: язвена болест на стомаха или на дванадесетопръстника и гастрит с повишена киселинност (гиперацидный гастрит).

Този продукт не трябва да се консумират в неограничени количества, дори и относително здрав човек. Ако имате някакви съмнения относно яденето на тези плодове, а след това се консултирайте със специалист.