Полезни свойства на аронията за хората

Аронията е известна в народната медицина със способността си да се бори с високото кръвно налягане, въпреки че това не е единственото й свойство. Продуктът се консумира по различни начини - например се приготвя вино. Ползите и вредата от виното от арония за организма ще бъдат обсъдени допълнително.

Ползите от виното

ползи

Продукти от арония, включително вино, могат да бъдат препоръчани за пациенти с много заболявания. Те включват:

  • слаб имунитет и недостиг на витамини;
  • шлакане на тялото;
  • лъчева болест;
  • ревматизъм;
  • нарушения във функционирането на ендокринната система и щитовидната жлеза;
  • заболявания на стомашно-чревния тракт, свързани с недостатъчно производство на киселина и спазми на гладката мускулатура;
  • високо кръвно налягане;
  • наднормено тегло;
  • нервна раздразнителност.

Аронията увеличава активността на стомашните жлези, облекчава спазмите на гладката мускулатура и има жлъчегонно действие. Той е включен в диетата на пациенти с рак, тъй като съдържа антоцианини. А също така плодовете намаляват риска от рак. Плодовете на дървото повишават устойчивостта на организма към вируси, инфекции, предизвикват апетит и понижават нивата на холестерола. Blackberry премахва излишната течност, разширява кръвоносните съдове, насърчава хематопоезата, поради своите стягащи свойства премахва кървенето на венците.

Виното поема много от полезните свойства на плодовете. Съдържащите се в него пектини допринасят за елиминирането на токсини, соли на тежки метали, радионуклиди от тялото.

Каквито и полезни свойства да има аронията, трябва да се помни, че виното, приготвено от нея, е противопоказано за хора с алкохолна зависимост, както и други алкохолни напитки. Трябва да внимавате, когато използвате такова лекарство за пациенти със захарен диабет, при които такива храни причиняват колебания в нивата на глюкозата. Не трябва да се дава на деца, бременни жени, кърмачки.

Виното съдържа много алергенни вещества - мая, цветен прашец, хистамини. При хора, склонни към мигрена, този продукт може да изостри болестта.

При лечението на хипертония трябва да внимавате, когато пиете вино и да не превишавате дозата, предписана от Вашия лекар.

Противопоказания

ползи

Виното от арония не се показва на всички. Не се препоръчва да се използва при следните заболявания и състояния:

  • пептична язва на стомаха и дванадесетопръстника, гастрит с висока киселинност;
  • понижено кръвно налягане;
  • повишено съсирване на кръвта, тромбофлебит;
  • разширени вени;
  • запек.

Ще трябва да отложим лечението за периода на обостряне на хипертония и ангина пекторис.

Как да готвя?

За да направите вино от арония (6-7 л), вземете:

  • плодове от арония - 10 кг;
  • захар - от 5 чаши.

За да намалите вредата от вината от арония за хора с ниско кръвно налягане, добавете към рецептата листа от хибискус (около 50 g на 9-10 kg).

Не можете да измиете плодовете, тъй като върху кожата им живеят дрождни бактерии, които също умират при замръзване и ниски температури. Поради последната причина плодовете се събират през сезона на тяхното узряване и не се използват за приготвяне на напитка, замразена сурова.

Виното се приготвя на няколко етапа:

  1. Плодовете се поставят в неръждаема стомана, емайлирана стомана или стъкло. Суровините се смачкват (за предпочитане на ръка), добавя се захар, смесва се. Масата се оставя да ферментира за 7-12 дни в съд, покрит с капак, като се разбърква от време на време.
  2. Когато подутите плодове изплуват нагоре и на повърхността се появи характерна пяна, пулпата се избира чрез изстискване на сока от нея. Целулозата се поставя в отделна купа, изпраща се за повторна ферментация, като се добавят една чаша захар и литър вода (бутилирана, но не чешмяна). Пулпът се оставя да ферментира една седмица, като се уверите, че на повърхността не се появява плесен. Прецеденият сок се излива в кутии с воден затвор и се изпраща на тъмно място с температура не по-висока от 18 ° C.
  3. След 7-12 дни пулпата се прецежда отново, кексът се изхвърля. Отпушете сока от първата порция, отстранете пяната от повърхността, смесете с пресен сок, затворете го отново с водно уплътнение.
  4. Първият месец след това пяната редовно се отстранява от повърхността, течността се филтрира, за да се отстрани утайката, която в крайните етапи може да влоши вкуса на крайния продукт. Колкото по-прозрачно става виното, толкова по-близо е до последния етап от приготвянето.
  5. За да се предотврати затихването на процеса на ферментация, на всеки две седмици след края на активния период на мехурчета се добавя амоняк (една капка на 1 литър вино).
  6. Когато виното стане бистро и достатъчно киселинно и на дъното има само лек цвят, то се подслажда на вкус. За да получите десертно вино, добавете 1 супена лъжица захар към всеки литър суровини. Захарта се поставя в торбичка от естествен плат и се потапя на връв в буркана напълно, но възможно най-близо до повърхността на течността. Разтварянето отнема около седмица. След това чантата се отстранява.

Важно е да се избягва появата на мухъл, който разваля вкуса на виното.

Когато виното е готово, то се бутилира и запушва, но не е херметично затворено. Отначало може да „играе“, а след това съдовете няма да издържат на натиска на газовете по стените.

Състав на горски плодове

арония

Съдържанието на полезни витамини в аронията е дадено в таблицата: